Ko nije jeo viršle iz crvenog kioska ne zna šta valja!

Ako ste imali prilike da jedete viršle sa senfom u zemički, koje su se nekada prodavale u crvenim PKB kioscima, sigurno pamtite taj predivan, nezaboravan ukus!

Te viršle (i ljutkaste kobasice) u zemički bile su nekada najpoznatija brza hrana na čiji pomen svi imaju istu reakciju: “One su pucale kada se zagrizu, takvih više nema!"

I zaista, viršle skuvane u tom malom, crvenom kiosku imale su bitno drugačiji ukus od istih takvih koje su se prodavale u mesarama i kuvale kod kuće. A tek senf! Taj senf je imao veoma specifičan ukus, kao nijedan drugi. Bio je tečniji jer su prodavačice u pousudu sa senfom dodavale vodu i malo sirćeta. Otuda taj nezaboravni ukus razređenog senfa! 

“I dan-danas osećam onaj predivni ukus viršli koje sam kupovala u crvenom PKB kiosku na Tašmajdanu. Sećam se rešoa sa dve ringle, na kojima su se kuvale viršle i kobasice u izgrebanim loncima od rostfraja. Sećam se bucmaste prodavačice u belom, jogurta u tetrapaku, ovalnih zemički i senfa koji curi. Sećam se mirisa… Šta bih dala da mogu još samo jednom da osetim taj ukus!” – seća se jedna četrdesetogodišnja Beograđanka. 

Čuveni PKB-ov crveni kiosk, sa nezaboravnim viršlama, pojavio se na našim ulicama početkom 70-ih. Međutim, krajem 80-ih krenulo je "privatno preduzetništvo", kiosci sa pljeskavicama su poćeli da niču na sve strane, a PKB-ove viršle i kobasice ubrzo su prestale da se prodaju. Samo ih jednog dana više nije bilo. Ostalo je sećanje…

               Ljuba Moljac kupuje viršle u crvenom PKB kiosku na Tašmajdanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preko 55.000 Facebook fanova


Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill
How to get bonus http://f.betroll.co.uk/ Betfair