Boza - napitak za zdravlje i osveženje

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom ali u ova moderna vremena to je postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, geseći žeđ tokom letnjih vrućina upravo hladnom bozom.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje…  

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svome domu.

Sastav:

• 5 l vode
• 1 kg šećera
• 600 g neprosejanog kukuruznog brašna
• 30 g kvasca

Priprema:

Kukuruzno brašno prelite toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mešanje. Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutite u malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomešajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sledeći dan procedite i dodajte šećer. Dobro izmešajte dok se šećer ne istopi.

Zbog relativno velikog udela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru. ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.

Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!

 

POGLEDAJTE I OSTALE ZANIMLjIVOSTI IZ NAŠE RUBRIKE.

 

 

 

 

 

 

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill
How to get bonus http://f.betroll.co.uk/ Betfair