Legendarna Coca Cola boca proslavlja 100. rođendan

Kompanija Coca-Cola pre tačno jednog veka, pustila je u promet "kontur" bocu koju je dizajnirao Erl R. Din.

Naime, 1915. godine kompanija Koka-Kola je pokrenula takmičenje među svojim dobavljačima boca za stvaranje nove koja bi se razlikovala od ostalih flaša za piće. Oni su želeli flašu koju će ljudi prepoznati i u mraku, kao i da ukoliko se polomi osoba može tačno da kaže o kojoj boci se radi.

Nakon što je Din pobedio na takmičenju, sada čuvena "kontur" boca je postala standard za tu kompaniju.

Tim povodom u svetu i kod nas se obeležava taj veliki jubilej, s obzirom da je Coca-Cola piće koje je poznato u celom svetu i skoro da nema osobe na planeti koja nikada nije čula za nju.

U Muzeju visoke umetnosti u Atlanti otvorena je izložba posvećena upravo toj boci. Na izložbi su prvi put izložene i dve originalne slike Koka-Kola boce Endija Vorhola pored više od 100 originalnih umetničkih dela i fotografija inspirisanih legendarnom flašicom.

Izložba takođe obuhvata originalne prototipove i skice čuvene boce, a predstavlja zvanični početak proslave stogodišnjice Koka-Kola boce širom sveta.

Istorija Koka-Kola počinje u Noksvilu, u Džordžiji, kada se 1833. godine rodio Džon S. Pemberton, slavni osnivač tog gaziranog pića.

Mladi Pemberton je sa diplomom hemije krenuo u Kolumbus, gde je otvorio svoju radnju u kojoj je mogao da eksperimentiše i pravi nove proizvode, a njegov najveći san je bio da stvori originalan proizvod.

Tako je već 1885. godine apotekar osmislio tonik, frenč vajn kola (Frenć Wine Cola), veoma sličan današnjoj Koka-Koli. Vremenom je Pemberton iz njega izbacio alkohol, dodao druge biljne esencije i tako dobio novi sirup bez imena, a koji je pre svega, lečio glavobolju.

Piće je bilo spremno, ali ne i javnost. Prve godine prodato je samo 25 galona sirupa, a Pemberton je potrošio više za reklamu nego što je zaradio od prodaje.

Kako je već bio u poodmaklim godinama, počeo je da traži partnera da mu posao ne bi potpuno propao. Jedini koji je naslutio veliki potencijal koka-kole bio je Ejza G. Kendler, mlad i ambiciozan trgovac iz Atlante.

Posle Pembertonove smrti uspeo je da postane jedini vlasnik Koka-Kola. Kendler je otkupio čitavu opremu za proizvodnju napitaka i tajnu formulu za samo 1.200 dolara, plus 500 dolara koliko je dao za sahranu staroga apotekara.

Već 1890. godine napustio je sve ostale poslove kojima se bavio, da bi se u potpunosti posvetio uspehu napitka. Zajedno sa bratom i nekoliko prijatelja, 29. januara je osnovao društvo koje danas postoji "The Coca- Cola Company".

Dokle je stigla ta kompanija posle veka postojanja svi na svetu znaju, jer je to piće i danas jedno od najpopularnijih širom planete.

 

 

Best UK Bookis w.betroll.co.uk Will Hill
How to get bonus http://f.betroll.co.uk/ Betfair